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Title: Caracterización de un sistema de responsabilidad social para empresas queseras artesanales en el Valle del Quijos, provincia del Napo
Authors: García Perugachi, Fabio Sebastián
Keywords: Responsabilidad social
Sostenibilidad
Issue Date: 18-Jan-2016
Publisher: Quito, 2016.
Citation: García Perugachi, F. S. (2016). Caracterización de un sistema de responsabilidad social para empresas queseras artesanales en el Valle del Quijos, provincia del Napo. 167 hojas. Quito : EPN.
Abstract: This project was developed in order to ascertain the existence of an alignment between the strategies used by the Artisanal Dairy Industries of the Quijos Valley – Napo Province (specialized in cheese production) and the social responsibility practices applied to each of steps of the process carried out by the companies. Additionally, a sustainable and integrated management model was proposed, based on the philosophy of Corporate Social Responsibility (CSR), and the alignment with public policy, favoring trust and respect between companies and society. During the initial stages of the research, the theoretical bases of the elements that were to be explored were set: namely, quality management systems, safety guidelines, occupational health guidelines, relations hold with affected stakeholders, the integration of management systems and the guidelines embodied in the Social responsibility ISO 26000:2010 Guide. To this end, a survey was conducted using subjects selected from 6 dairy companies based on the area where the study was to be conducted. The purpose of the survey was to assess how rooted the above mentioned practices were in the companies, and to determine risks and flaws in the current management system. The most relevant results obtained from this study were the elaboration of a model proposal for a social responsibility adapted to the realities of each of the 6 companies. Indicators were also formulated allowing the companies to monitor and therefore improving their self-assessment their process; hence solving any problems identified in each of the companies (with regards to their own strategies), and optimizing the management and handling of equipment, raw materials, and natural resources in a sustainable manner.
Description: El presente trabajo se elaboró con la finalidad de analizar la existencia o no, de un alineamiento entre las estrategias empleadas por las Empresas Queseras Artesanales del Valle del Quijos y las prácticas de Responsabilidad Social aplicadas en cada uno de los procesos inherentes a la actividad productiva que desarrollan. Adicionalmente se propone un modelo de gestión sostenible e integral, fundamentado en la Responsabilidad Social Empresarias (RSE) y alineado a las políticas públicas, que favorecen la confianza y respeto entre las empresas, y la sociedad. En la fase inicial se identificaron las interacciones teóricas fundamentadas en los sistemas de gestión en calidad, ambiental y seguridad y salud ocupacional, las relaciones existentes con los grupos de interés afectados, la integración de los sistemas de gestión y las directrices plasmadas en la guía de Responsabilidad Social ISO 26000:2010. Para ello se realizó una encuesta a representantes de las 6 empresas del sector lácteo, presentes en la zona de estudio, cuya finalidad es constatar que tan arraigados se encuentran estos conceptos en las mismas y determinar los riesgos y falencias del sistema. Entre los resultados de mayor relevancia obtenidos tras este estudio se destaca la generación de una propuesta de un modelo de responsabilidad social, que se acople a la realidad existente en cada una de las empresas, y de indicadores que permitan futuros monitoreos del avance y autodiagnóstico de la gestión que permita solventar las falencias identificadas en cada una de las empresas respecto a sus objetivos estratégicos, optimizando también la administrando y manejo de los equipos, materia prima y recursos naturales de una manera sostenible.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/13786
Type: masterThesis
Appears in Collections:Tesis Maestría en Gerencia Empresarial (FCA)

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