Please use this identifier to cite or link to this item: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/21564
Title: Comprensión de las tecnologías dentro del proceso productivo del aguamiel de agave (chawarmishki) y sus derivados.
Authors: Naranjo Ordoñez, Elizabeth Marcela
Vinueza Bravo, Mishel Alejandra
Keywords: ADMINISTRACIÓN
EMPRENDIMIENTO
TECNOLOGÍA ANCESTRAL
Issue Date: 6-Apr-2021
Publisher: Quito, 2021.
Citation: Naranjo Ordoñez, E. M. & Vinueza Bravo, M. A. (2021). Comprensión de las tecnologías dentro del proceso productivo del aguamiel de agave (chawarmishki) y sus derivados. 138 hojas. Quito : EPN.
Abstract: The purpose of this thesis is to understand the role of technologies within the production process of agave mead (chawarmishki) and its derivatives within the company “Agave Spirit”, located in the rural parish of Pomasqui. The concepts of the use of traditional technologies and cultural preservation are highlighted within this work, since they are fundamental pieces for the expected results of this project. Presented as a qualitative case study, the research performed is descriptive and ethnographic in nature. All this was carried out through technical visits to "Agave Spirit" using tools such as visual surveys, direct and participatory observation and interviews with company employees. The results obtained in this research project indicate that the usage of traditional technologies, cultural preservation and the creation of innovative products based on agave have been fundamental factors for the notable and successful acceptance of "Agave Spirit" in the market. Despite being considered a small company, growth expectations are tremendous due to the love of culture and respect for agave, as well as the value it provides by generating sources of income for the producers of chawarmishki in Pomasqui and Cotopaxi. And additionally, provides job opportunities to people within their community.
Description: La presente tesis tiene como finalidad comprender el papel de las tecnologías dentro del proceso productivo del aguamiel de agave (chawarmishki) y sus derivados en la empresa “Agave Spirit” ubicada en la parroquia rural de Pomasqui. Para el entendimiento de este trabajo, se destacan los conceptos del uso de tecnologías tradicionales y el rescate cultural, ya que son piezas fundamentales para los resultados del mismo. La investigación tiene un alcance descriptivo y etnográfico, debido a que se enfoca en un análisis cualitativo desarrollado en un caso de estudio, de igual manera se implementa herramientas tales como; levantamiento visual, observación directa y participativa, todo esto se llevó a cabo mediante visitas técnicas en “Agave Spirit”, además se realizaron entrevistas directas a colaboradores de la empresa. Los resultados obtenidos en este proyecto de investigación señalan que para este emprendimiento, la implementación de tecnologías tradicionales, el rescate cultural y la creación de productos innovadores a base de agave han sido factores fundamentales para su notable y exitosa aceptación en el mercado, a pesar de considerarse una pequeña empresa las expectativas de crecimientos son formidables por el amor a la cultura y el respeto en el agave, generando también fuentes de ingresos a los productores de chawarmishki en Pomasqui y Cotopaxi, además de brindar oportunidades laborales a personas dentro de su comunidad.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/21564
Type: bachelorThesis
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Empresarial (IEMP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CD 11064.pdf2,2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.