Please use this identifier to cite or link to this item: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/21573
Title: Caracterización de los arreglos productivos locales relacionados con el cacao y sus derivados ubicados en la provincia de Pichincha
Authors: Ayala Vásquez, Lizeth Estefanía
Keywords: PRODUCCIÓN DE CACAO
ECONOMÍA
Issue Date: 20-Apr-2021
Publisher: Quito, 2021.
Citation: Ayala Vásquez, L. E. (2021). Caracterización de los arreglos productivos locales relacionados con el cacao y sus derivados ubicados en la provincia de Pichincha. 81 hojas. Quito : EPN.
Abstract: This research aimed to characterize the local productive arrangements (APL) of cocoa and its derivatives in the province of Pichincha. Methodologically, the study approach was qualitative, descriptive, with a non-experimental and cross-sectional design. The information was collected through interviews, documents related to the organization, photographic and audio records, as well as the observation of the researcher. The sampling was intentional and non-probabilistic for convenience. The sample consisted of 8 APL executives, an expert in tourism, a member of the local prefecture and a resident of the sector. The categories evaluated were five, Discussion, Pluralism, Autonomy, Inclusion and Common Good. The data were analyzed by the ATLAS.ti program. The most important findings were that most of the members are correctly informed and summoned in advance of their meetings, and they have currently facilitated communication through the use of social networks. The interviewees claim to have common goals and struggle to obtain them. It does not receive significant support from public institutions and the local community, and it does not support the APL in solidarity; however, these have been a space to represent the interests of its members, although the leadership is not yet consolidated. The opinions of the partners are heard and respected by the group, but many of the joint decisions are not politically viable and confront the local authorities. It is confirmed by a majority that the APL brought improvements to the town.
Description: Esta investigación tuvo como objetivo caracterizar los arreglos productivos locales (APL) del cacao y sus derivados en la provincia de Pichincha. Metodológicamente, el enfoque del estudio fue cualitativo, de tipo descriptivo, con un diseño no experimental y de corte transversal. La información se recolectó a través de entrevistas, documentos relacionados con la organización, registros fotográficos y de audio, así como la observación del investigador. El muestreo fue no probabilístico intencional y por conveniencia. La muestra estuvo conformada por 8 directivos de APL, un experto en turismo, un miembro de la prefectura local y un residente del sector. Las categorías evaluadas fueron 5, Discusión, Pluralismo, Autonomía, Inclusión y Bien Común. Los datos fueron analizados por el programa ATLAS.ti. Los hallazgos más importantes fueron, que la mayoría de los miembros son correctamente informados y convocados con antelación a sus reuniones, y actualmente han facilitado la comunicación a través del uso de redes sociales. Los entrevistados afirman tener objetivos comunes y luchan para obtenerlos. No se recibe un apoyo significativo de instituciones públicas y la comunidad local, y la misma no defiende solidariamente las APL; sin embargo estas han sido un espacio para representar los intereses de sus miembros, aunque el liderazgo aún no está consolidado. Las opiniones de los asociados son escuchadas y respetadas por el grupo, pero muchas de las decisiones conjuntas no son políticamente viables y confrontan a las autoridades locales. Se confirma por parte de una mayoría que las APL trajeron mejorías a la localidad.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/21573
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Empresarial (IEMP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CD 11068.pdf1,45 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.