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Title: Obtención de bio-resina poliéster insaturada a partir de savia de banano
Authors: Masache Jiménez, Jorge Luis
Keywords: POLÍMEROS
BALANCE DE MASA
BALANCE DE ENERGÍA
Issue Date: 17-Apr-2018
Publisher: Quito, 2018.
Citation: Masache Jiménez, J. L. (2018). Obtención de bio-resina poliéster insaturada a partir de savia de banano. 127 hojas. Quito : EPN.
Abstract: An unsaturated polyester resin was synthesized from polyphenols present in banana sap as a substitute for phthalic anhydride. The samples were extracted from the rind, the rachis and the pseudostem of three varieties of banana Musa Cavendish I, Musa Cavandanaish and Musa Paradisiaca. This sap was characterized physically and chemically, determining the sap content present in each sample, the percentage of humidity, the pH level; being found that the highest concentration of total polyphenols in the sap comes from the pseudostem of the Musa Cavendish I species. This determination was made by UV - VIS spectrophotometry. In addition, the synthesis of the unsaturated polyester resin was carried out with combinations of banana sap concentration of 40, 50 and 60% by weight. The resin whose formulation presented greater hardness, was the one made with a concentration of 40% of banana sap from the pseudostem of the Musa Cavendish I variety and this was compared with a commercial resin with infrared spectroscopy analysis of Fourier Transforms (FTIR) , thermogravimetry and differential scanning calorimetry (DSC).
Description: Se sintetizó una resina poliéster insaturada a partir de los polifenoles presentes en la savia de banano como un sustituto del anhídrido ftálico. Las muestras fueron extraídas de la cáscara, el raquis o pinzote y el pseudotallo de tres variedades de banano Musa Cavendish I, Musa Cavandanaish y Musa Paradisiaca. Esta savia fue caracterizada física y químicamente, determinándose el contenido de savia presente en cada muestra, el porcentaje de humedad, el nivel de pH; hallándose que la mayor concentración de polifenoles totales en la savia procede del pseudotallo de la especie Musa Cavendish I. Esta determinación se la realizó por espectrofotometría UV – VIS. Además se realizó la síntesis de la resina poliéster insaturada con combinaciones de concentración de savia de banano del 40, 50 y 60% en peso. La resina cuya formulación presentó mayor dureza, fue la realizada con una concentración de 40 % de savia de banano procedente del pseudotallo de la variedad Musa Cavendish I y ésta fue comparada con una resina comercial con análisis de espectroscopía infrarroja de transformadas de Fourier (FTIR), termogravimetría y calorimetría diferencial de barrido (DSC).
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/19353
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