Please use this identifier to cite or link to this item: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/20767
Title: Análisis del proceso de desarrollo del consorcio queseras de Bolívar (FUNCONQUERUCOM)
Authors: Aguagallo Janeta, Ana Margoth
Keywords: ECONOMÍA SOLIDARIA
COMUNIDAD
COOPERACIÓN
Issue Date: 27-Feb-2020
Publisher: Quito, 2020.
Citation: Aguagallo Janeta, A. M. (2020). Análisis del proceso de desarrollo del consorcio queseras de Bolívar (FUNCONQUERUCOM). 92 hojas. Quito : EPN.
Abstract: The objective of this research is to investigate the community development process of the Community Rural Cheese Shops Consortium of Bolivar (FUNCONQUERUCOM), for which an interdisciplinary analysis is carried out with an integrative approach, framing both the object of study and the process of organizational and market practices. The following concepts are addressed within the research: social management, development, community solidarity economy and popular and solidarity economy, since they are considered fundamental for the analysis of the dimensions. From this process of interrelation, both social, political, human and cultural, a proposal is made to analyze the results of the development process, having a non-experimental descriptive scope made from a quantitative analysis, in which they are used in different techniques such as: documentary research, observation in its initial stage and interviews made directly to consortium records. The results obtained from the analysis found that the consortium is a social organization in which the benefit of people has prevailed over profitability. It is also characterized by its growth and sustainability over time, it increases from 104 milk producing partners to 1200 producers, who manage to prepare 25620 kilos of monthly questions, are located within the parish of Salinas and national level in the provinces of Chimborazo, Imbabura, Santo Domingo de los Tsáchilas and Pichincha, principles of solidarity, cooperation and mutual benefit, thus managing to incorporate small producers into the market.
Description: La presente investigación, tiene como objetivo investigar el proceso de desarrollo comunitario del Consorcio de Queserías Rurales Comunitarias de Bolívar (FUNCONQUERUCOM), para el cual se realiza un análisis interdisciplinario con un enfoque integrador, enmarcando tanto el objeto de estudio como el proceso de prácticas organizacionales y de mercado. Se abordan los siguientes conceptos dentro de la investigación: la gestión social, desarrollo, comunidad economía solidaria y economía popular y solidaria, ya que se consideran fundamentales para el análisis de las dimensiones. A partir de este proceso de interrelación tanto social, política, humana y cultural, se realiza una propuesta de análisis de resultados del proceso de desarrollo, teniendo un alcance descriptivo no experimental hecho a partir de un análisis cuantitativo, en las que se utilizaron diferentes técnicas como: la investigación documental, la observación en su etapa inicial y entrevistas hechas de manera directa a los directivos del consorcio. Los resultados obtenidos del análisis muestran que el consorcio es una organización de carácter social en el cual el beneficio de las personas ha primado sobre la rentabilidad. Se caracteriza también por su crecimiento y sostenibilidad a lo largo del tiempo, aumentando de 104 socios productores de leche a 1200 productores, quienes llegan a elaborar 25 620 kilos de quesos mensuales, se encuentran dentro de la parroquia de Salinas y a nivel nacional en las provincias de Chimborazo, Imbabura, Santo Domingo de los Tsáchilas y Pichincha, manteniendo principios de solidaridad, cooperación y beneficio mutuo, logrando así, incorporar al mercado a los pequeños productores.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/20767
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Empresarial (IEMP)

Files in This Item:
File SizeFormat 
CD 10285.pdf3,85 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.