Please use this identifier to cite or link to this item: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/22221
Title: Estudio comparativo de compostabilidad de materiales con eco-etiquetado comercializados en el Distrito Metropolitano de Quito.
Authors: Guttinger Bernal, Andrés Alejandro
Lima Hernández, Jéssica Paola
Keywords: BIODEGRADACIÓN
TAKAKURA
Issue Date: 3-Mar-2022
Publisher: Quito, 2022
Citation: Guttinger Bernal, A. A. & Lima Hernández, J. P. (2022). Estudio comparativo de compostabilidad de materiales con eco-etiquetado comercializados en el Distrito Metropolitano de Quito. 113 hojas. Quito : EPN.
Abstract: The research was conducted with the purpose of demonstrating whether the products with eco-labeling present in supermarkets in the Distrito Metropolitano de Quito (DMQ) comply with a certain characteristics and are not part of a sales strategy known as greenwashing, which is the false public image of some products that have "eco-labeling" that are sold to the consumer, creating a perception that these are environmentally friendly because of the characteristics that are inferred. The type of raw material used in the production of each product was taken into account, for which it was necessary to prepare product characterization matrix, and then, by means of a selection matrix, the products were selected according to three categories: cups, plates and cutlery. The methodology used was adapted to a domestic context and included the analysis of parameters such as temperature, humidity and pH, as explained in the Ecuadorian standard INEN NTE 2640:2012. To determine the biodegradation of the products, a FTIR spectroscopy analysis was performed with the collaboration of the Centro de Investigaciones Aplicadas a Polímeros (CIAP) of the "Escuela Politécnica Nacional" (EPN), in which it was observed how the functional groups present vary, here the changes suffered by each product were evidenced, the biodegradation was also verified with the necessary support of a photographic record and a visual and palpable detail. In order to accelerate the composting process, the Takakura method was implemented and it was carried out in a temperate climate to avoid interferences due to abrupt changes of climate, besides, the materials for the development of this research are easily accessible.
Description: La investigación se realizó con el propósito de demostrar si los productos con eco-etiquetado presentes en los supermercados del Distrito Metropolitano de Quito (DMQ) cumplen con ciertas características y no forman parte de una estrategia de venta conocida como greenwashing que es la falsa imagen pública de algunos productos que tienen “eco-etiquetado” que se venden ante el consumidor, creando una percepción de que estos son amigables con el ambiente por las características que se infieren. Se tomó en cuenta con qué tipo de materia prima se elaboró cada producto, para lo cual fue necesario elaborar matrices de caracterización de los productos, posteriormente y mediante una matriz de selección se eligieron a los productos según tres categorías que son vasos, platos y cubiertos. La metodología utilizada fue adaptada a un contexto doméstico la cual incluyó el análisis de parámetros como la temperatura, humedad y pH, tal como explica la normativa ecuatoriana INEN NTE 2640:2012. Para determinar la biodegradación de los productos se realizó un análisis de espectroscopía FTIR con la colaboración del Centro de Investigaciones Aplicadas a Polímeros (CIAP) de la Escuela Politécnica Nacional (EPN), en el cual se observó cómo varían los grupos funcionales presentes. Aquí se evidenciaron los cambios que sufre cada producto, la biodegradación también se verificó con el apoyo necesario de un registro fotográfico y un detalle visual y palpable. Para acelerar el proceso de compostaje se implementó el método Takakura y se realizó en clima templado para evitar interferencias por cambios bruscos de clima, además los materiales para el desarrollo de esta investigación son de fácil acceso.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/22221
Appears in Collections:Tesis Agua y Saniamiento Ambiental (ASA)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CD 11722.pdf5,35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.