Please use this identifier to cite or link to this item: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/20143
Title: Análisis de la logística de entrada de la leche en las grandes empresas del sector lácteo de la ciudad de Quito
Authors: Sanchez Sierra, Juan Carlos
Keywords: ADMINISTRACIÓN DE EMPRESAS
SECTORES ESTRATÉGICOS
OPERACIONES
Issue Date: 18-Mar-2019
Publisher: Quito, 2019.
Citation: Sanchez Sierra, J. C. (2019). Análisis de la logística de entrada de la leche en las grandes empresas del sector lácteo de la ciudad de Quito. 157 hojas. Quito : EPN.
Abstract: To analyze the input logistics of milk, the descriptive method was used to methodically sustain everything that had been done. In this sense, the large companies in the dairy sector of the city of Quito were determined being a single company that was adjusted to the parameters established for the selection of the research unit and that for reasons of confidentiality of information has been agreed to make mention in this document as "The Dairy Company". Once the research unit under study was determined, the characterization of milk input logistics was analyzed, analyzing operations such as: i) milk planning and purchases, ii) milk collection and transport, iii) milk reception and iv) storage and inventories of milk. Each one of the dimensions was described through direct observation, documentary review and interviewing the personnel involved in the company's milk supply. Once the characterization of each operation was made, the problems in the milk input logistics were identified in the Dairy Company and finally improvement plans were proposed for each identified problem, establishing indicators of measurement that at the same time allow to raise a baseline of information that currently does not exist, in addition, the improvement plans detail the corrective actions that must be carried out, the duration of the improvement plan, the budget for its implementation, the results that are expected and those responsible for the implementation and follow-up.
Description: Para analizar la logística de entrada de la leche se utilizó el método descriptivo, para metodológicamente sustentar todo lo realizado, en tal sentido, se procedió a determinar las grandes empresas del sector lácteo de la ciudad de Quito, siendo una sola empresa la que se ajustaba a los parámetros establecidos para la selección de la unidad de investigación y que por razones de confidencialidad de la información se ha convenido hacerla mención en este documento como “La Empresa Lechera”. Una vez determinada la unidad de investigación objeto de estudio, se realizó la caracterización de la logística de entrada de la leche, analizando operaciones como: i) planificación y compras de leche, ii) recolección y transporte de leche, iii) recepción de leche y iv) almacenamiento e inventarios de leche. Se describió cada una de las dimensiones mediante la observación directa, revisión documental y la realización de entrevistas al personal involucrado con el abastecimiento de leche de la empresa. Realizada la caracterización de cada operación, se identificaron los problemas en la logística de entrada de la leche en La Empresa Lechera y finalmente se planteó una propuesta de mejoramiento y optimización para cada problema identificado, estableciendo indicadores de medición que a la vez permitan levantar una línea base de información que actualmente no existe, además, los planes de mejoras detallan las acciones correctivas que se deben realizar, el tiempo de duración del plan de mejoras, el presupuesto para su implementación, los resultados que se esperan y los responsables de la implementación y seguimiento.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/20143
Appears in Collections:Tesis Maestría en Gerencia Empresarial (FCA)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CD 9592.pdf4,25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.