Please use this identifier to cite or link to this item: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/19583
Title: Estudio etnográfico sobre el rol de la tecnología en una empresa productora de chocolates del Distrito Metropolitano de Quito
Authors: Cabrera Bravo, Pablo Javier
Keywords: ETNOGRAFIA
PRODUCCION
Issue Date: 23-Jul-2018
Publisher: Quito, 2018.
Citation: Cabrera Bravo, P. J. (2018). Estudio etnográfico sobre el rol de la tecnología en una empresa productora de chocolates del Distrito Metropolitano de Quito. 148 hojas. Quito : EPN.
Abstract: The present research work pretends to present the results of the ethnographic study about the role of technology in the chocolate production process, obtained from November 2017 to May 2018, time in which C & D and Aroma Ecuador developed their chocolate products using technology of knowledge, physical technology and mechanical technology in the processes from the planting of the cocoa plant to the packaging of their final products. The study was developed with an ethnographic methodology that allowed the insertion of the researcher in the organization and several techniques for obtaining information for their subsequent identification, analysis and codifying of technologies applied in the production process. The information was obtained through ethnographic studies, participatory observation, interviews (among other collection methods) carried out within the organization and with the personnel managing the related processes for further analysis and codifying. Consequently, it was possible to identify the role and contribution of technology and classify technology in the corresponding categories by organizing and understanding the information obtained.
Description: El presente trabajo de investigación tiene como objetivo presentar los resultados del estudio etnográfico sobre el rol de la tecnología en la producción de chocolate, obtenidos a partir del mes de noviembre de 2017 a mayo de 2018, tiempo en el cual C&D y Aroma Ecuador desarrollaron sus productos de chocolate utilizando tecnología del conocimiento, tecnología física y tecnología mecánica en los procesos desde la siembra de la planta de cacao hasta el empaque de sus productos finales. El estudio se desarrolló con una metodología etnográfica que permitió la inserción del investigador en la organización y varias técnicas de obtención de información para su identificación, análisis y codificación de tecnologías utilizadas en el proceso de producción. La información se obtuvo mediante estudios etnográficos, observación participativa, entrevistas (entre otros métodos de recolección) efectuados dentro de la organización y con el personal gestor de los procesos relacionados para su posterior análisis y codificación. De esta manera se logró identificar el rol y el aporte de la tecnología y clasificarlas en las categorías correspondientes organizando y comprendiendo la información obtenida.
URI: http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/19583
Type: bachelorThesis
Appears in Collections:Tesis Ingeniería Empresarial (IEMP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CD-8979.pdf4,61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.